Korak 1:
Prije nego počnete spremati kolač od maka i jabuka s bijelim kukuruznim brašnom, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Potom sameljite lan i pomiješajte ga s vodom. Pustite ga da odstoji dok pripremate ostale sastojke. Pomiješajte mlijeko s octom i također ostavite da odstoji.
Korak 2:
Sameljite mak i stavite ga u posudu za miksanje. Dodajte Izidor bijelo kukuruzno brašno i ostale suhe sastojke. Zatim izmjerite javorov sirup, dodajte sok od limuna i promiješajte. Nakon toga, ogulite i naribajte jabuke.
Korak 3:
Promiješajte suhe sastojke u zjeli pa im dodajte laneno jaje (lan i voda), mješavinu sirupa i limunovog soka te mlijeko s octom. Nježno promiješajte, dodajte naribane jabuke i nastavite pažljivo miješati dok se smjesa jedva poveže. Kod veganskih pečenih kolača je bitno da se sastojci ne miješaju prežustro jer bi kolač mogao ispasti žilav umjesto mekan i sočan, zato miješajte umjerenim pokretima.
Korak 4:
Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta. Provjerite umetanjem čačkalice u kolač je li gotov. Ako izađe samo malo masna i s mrvicama, gotov je. Ako na čačkalici bude mokre smjese, pecite ga još 3 do 5 minuta pa ponovno testirajte. Jednom kada se kolač ispekao, pustite ga da se kratko ohladi u kalupu. Čim budete mogli, maknite obruč i pustite da se kolač ohladi do kraja.
Korak 5:
Pripremite čokoladnu glazuru. Na pari otopite ulje, dodajte sirup i kakao te ih miješajte dok se ne povežu. Zatim dodajte mlijeko i nastavite miješati pjenjačom dok ne dobijete lijepu glatku rastopljenu čokoladu. Prelijte je preko kolača.
Ukoliko želite, prije nego ga prelijete čokoladno glazurom, kolač možete premazati pekmezom. Preporuka je da kolač od maka i jabuka s kukuruznim brašnom napravite barem jedan dan prije posluživanja jer će stajanjem postati sočniji.