KORAK 1:
Palentu pomiješajte s kiselim vrhnjem i svježe cijeđenim sokom naranče te ostavite da tako odstoji 20 – 30 min.
KORAK 2:
Pripremite kalup za pečenje (promjera 24 cm, s odvojivim stranicama) tako da dno obložite papirom za pečenje, a stranice namažete maslacem i pospete s brašnom. Upalite pećnicu da se grije na 170°C.
KORAK 3:
Jaja pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte prstohvat soli, svježe naribanu koricu naranče, alkohol i ulje te izmiksajte. Dodajte namočenu palentu.
KORAK 4:
Potom dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i fino mljevene pistacije te miksajte na sporijoj brzini, tek toliko da se sastojci sjedine.
KORAK 5:
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup, poravnajte špatulom i stavite da se peče oko 40 min. Pred kraj predviđenog vremena pečenja zabodite čačkalicu na 2-3 mjesta u sredini. Ukoliko je kolač pečen, čačkalica mora izaći čista. Ukoliko ostaje smjese na njoj, potrebno ga je još peći.
KORAK 6:
Nakon što je pečen, ostavite ga u kalupu 10-ak min. Nakon toga, pažljivo ga izvadite iz kalupa i ostavite da se u potpunosti ohladi na rešetki za hlađenje. U međuvremenu pripremite kremu.
KORAK 7:
Ohlađeno slatko vrhnje izradite mikserom. Dodajte prosijani šećer u prahu i mascarpone te sve još kratko izmiksajte.
KORAK 8:
Ohlađeni kolač premažite pripremljenom kremom, pospite grubo sjeckanim pistacijama i, po želji, ukrasite jestivim cvijećem. I vaš kolač od palente, naranče i pistacija je gotov!