Olivača s kukuruznim brašnom i krumpirom

45 minuta
4 osobe
Lako

Olivača s kukuruznim brašnom i krumpirom tradicionalno je jelo koje se priprema u Bosni i Hercegovini. Poslužite ga kao doručak ili ručak uz čašu jogurta ili domaćeg kefira, a u nastavku pogledajte kako ga priprema Jasmina Čaušević!

Sastojci

  • 400g Izidor kukuruznog bijelog brašna
  • 2 krumpira
  • 1 jaje
  • 200ml mlijeka
  • 200ml vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1,5 žličica soli
  • ½ praška za pecivo
  • 220 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Korak 1:

Krumpir oguliti i narezati na sitne kockice.

Korak 2:

U većoj posudi razmutiti jaje i mlijeko, dodati vodu, maslinovo ulje, sol i krumpir te sve dobro izmiješati. Postepeno dodati kukuruzno brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo i sve dobro izmiješati.

Korak 3:

Smjesu prebacite u nauljeni pleh za pečenje i stavite peći 15 minuta u zagrijanu pećnicu na otprilike 200°C.

Korak 4:

U međuvremenu pripremite preljev. U jednoj posudi izmiješajte jedno jaje i vrhnje za kuhanje, dodajte sol i maslinovo ulje te nakon 15 minuta izvadite olivaču i prelijte je s pripremljenim preljevom. Vratite nazad peći još 15ak minuta dok ne dobije lijepu zlatno-žutu boju.

Olivaču s kukuruznim brašnom i krumpirom poslužite toplu uz čašu jogurta ili domaćeg kefira.

Olivača s kukuruznim brašnom i krumpirom