Uskršnje gnijezdo

180min
6
Lako

Kako bi i ove godine naša uskršnja košarica bila posebna zamolili smo našu dragu  domaćicu Sanju da nas razveseli novim receptom. Naš je blagdanski stol ispunilo uskršnje gnijezdo, a tko će koji komad ugrabiti otkriti ćemo u nedjelju 😉

Krenimo u pripremu!

 

Sastojci

  • 4 dl toplog mlijeka
  • 440g glatkog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna Izidor
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml ulja
  • dodatno: 1 jaje za prema i sjemenke po želji

Korak 1:

Mlijeko samo malo zagrijte da bude toplo, nikako vruće.

Korak 2

U posudu za miješenje dodajte sve sastojke i zamijesite mekše tijesto. Dodajte mu šaku brašna pa ga oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže otprilike dva sata ili dok ne udvostruči svoj volumen.

Korak 3

Tijesto zatim premjestite na radnu površinu pa ga samo malo premjesite i izrežite ga na jednake komade. Svaki komad oblikujte u lopticu, ako treba slobodno si pobrašnite i tijesto i površinu. Ukoliko želite u ovom koraku možete i puniti loptice sa šunkom i sirom.

Korak 4

Veliku tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.

Od loptica složite jedan veliki vijenac ili nekoliko manjih.

Korak 5

Premažite ih umućenim jajetom kojem ste dodali malo soli. Pospite sjemenkama po želji.

Ostavite na toplom da se dižu još otprilike 30 minuta.

 

Korak 6

Za to vrijeme pećnicu stavite da se grije na 180C pa dok se je pećnica zagrijala stavite peći jedan po jedan vijenac. Vrijeme pečenja varira ovisno o pećnici, a kod naše Sanje to je bilo 25 minuta.